Vleesvervanger ín ons vlees doet ‘carniminderen’.

Het Nederlandse kweekbedrijf Verbruggen Paddestoelen BV broedt op een vernieuwend voedingsconcept: hybride vleesproducten, samengesteld uit dierlijk gehakt en oesterzwammen, mét de vertrouwde vleessmaak en -textuur.

Dat vlees eten een nefaste invloed heeft op het milieu, is algemeen geweten. Toch valt het ons zwaar om hamburgers, worstjes of kebab definitief uit ons dieet te schrappen. Om die overstap te vergemakkelijken, mikt Verbruggen Paddenstoelen BV uit het Brabantse ERP op hybride vleesproducten. Sleutelingrediënt voor ‘carniminderen’ is de oesterzwam, de schelpvormige paddenstoel die qua voedingswaarden een vleesvervanger is: rijk aan proteïnen en vezels, arm aan calorieën en vet. En de oesterzwam heeft een langdradige celstructuur en bite. Door oesterzwammen toe te voegen aan vleesbereidingen, wil het Nederlandse bedrijf een product maken met dubbel voordeel: gezonder en flink duurzamer.

Vertrouwde hap

Het beoogde ‘blendmeat’ kan volgens de paddenstoelenkweker enkel aanslaan wanneer het dezelfde smaak en textuur heeft als vleesproducten. Zo kunnen we binnenkort op een slimme manier minder vlees eten, zonder de smaak van vlees te moeten missen. Via Crossroads2 wil het kweekbedrijf een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Daarbij gaat het op zoek naar Vlaamse bedrijven die het product willen helpen ontwikkelen. Zelf levert Verbruggen Paddenstoelen BV de oesterzwammen en de steeltjes van de zwammen aan, omwille van de bruikbare, vlezige textuur. Het speurt over de grens naar Vlaamse partners voor een sterk recept, voor de juiste kruidentoevoeging, snij- en mengtechnieken, bewaarmethodes, …

Stappenplan

In 2018 wil Verbruggen Paddenstoelen met de steun van Crossroads2 graag een shortlist samenstellen van potentiële partners uit de Vlaamse voedingsindustrie. De kennismaking verloopt onder meer via Flanders Food, het platform van de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Het streefdoel op lange termijn spreekt voor zich: een smakelijk, succesvol voedingsproduct ontwikkelen voor een betere wereld.

Europese subsidie

Project ‘Blendmeat op basis van Oesterzwam’ is één van de projecten die gefinancierd worden binnen het Interreg V programma VlaanderenNederland. De Europese Commissie stelt via het Interreg-programma 2014-2020 ruim 152 miljoen euro ter beschikking uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio versterkt en bevordert. Hiervoor werd door een partnerschap van Vlaanderen en Nederland en de 5 Vlaamse en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies een programma ontwikkeld om te investeren in slimme, duurzame en inclusieve groei. Meer info: www.grensregio.eu