Biologische Paddestoelen

Oesterzwammen zijn zeer gezond. In wetenschappelijk onderzoek naar de oesterzwam, zijn er stoffen aangetoond die een kanker-remmende werking laten zien, die anti-diabetisch werken en stoffen die het cholesterolgehalte verlagen. Oesterzwammen hebben een zeer laag vetgehalte en een hoog eiwitgehalte en zitten bovendien vol met vitaminen en mineralen. Om deze reden zijn oesterzwammen dan ook  erg goed te gebruiken in een dieet, maar bovenal zijn ze enorm lekker! Oesterzwammen mogen niet gewassen worden, maar moeten worden schoongeborsteld voor bereiding.

Verbruggen Paddestoelen teelt momenteel de grijze oesterzwam, de mini oesterzwam, de roze oesterzwam en de gele oester-zwam. Uiteraard worden alle oesterzwammen biologisch geteeld.

Grijze oesterzwam

De grijze oesterzwam heeft een meer aromatische smaak dan de champignon en kan in veel gerechten worden gebruikt. Deze oesterzwam heeft zachte, romige smaak en is ook erg lekker in soepen en sauzen, maar ook heerlijk bij een stukje vlees. De grijze oesterzwam is verpakt twee tot drie dagen goed houdbaar in de koelkast.

Mini oesterzwam

De mini oesterzwam is qua smaak vergelijk-baar met de grijze oesterzwam, maar hoeft niet gesneden te worden. Deze kan direct aan een gerecht worden toegevoegd of zorgt als garnering voor een smaakvol, mooi opgemaakt bord. Wij noemen deze oesterzwam ook wel de trompet-oesterzwam. Hij heeft een trompetachtige vorm en is van een ander ras als de reguliere oesterzwam.

Roze oesterzwam

De roze oesterzwam heeft een prachtige kleur en heeft een iets zoetige en aanwezige smaak. Deze oesterzwam wordt veel gebruikt in wokgerechten, maar is uiteraard ook lekker bij een stuk vis of vlees, of in een soep, salade of saus. De roze oesterzwam kan verpakt twee tot drie dagen in de koelkast worden bewaard.

Gele oesterzwam

De gele oesterzwam ziet er exotisch uit en smaakt sappig, zacht, licht, en ietwat nootachtig. Bij lang roerbakken komt de cashewnoot-achtige smaak het beste tot zijn recht. Uiteraard is ook deze variant lekker in soepen, sauzen en bij een stukje vlees of vis.

Paddestoelen groeien op tros. Echter worden deze normaal gesproken losgesneden om ze los van elkaar in doosjes te verpakken. Wij laten deze “boeketjes” echter liever intact.
Paddestoelen op tros zijn langer houdbaar, blijven langer vers en zien er natuurlijker uit. Uiteraard bepaalt de klant uiteindelijk hoe zij de oesterzwammen willen ontvangen.

Wilt u eens zien hoe oesterzwammen worden geteeld? Kijk dan eens naar het volgende filmpje, waaraan ons bedrijf heeft meegewerkt:

“Oesterzwam van grond tot mond”;

Voor nog meer informatie over oesterzwammen en de lekkerste recepten, kunt u ook kijken op de website van de oesterzwamvereniging:  www.oesterzwammen.nl.