Verbruggen Paddestoelen is altijd op zoek naar nieuwe technieken om mooie en gezonde biologische oester-zwammen te telen. Onze jarenlange ervaring maakt dat wij goed op de hoogte zijn van wat er speelt op het gebied van het telen en consumeren van paddenstoelen. Wij lopen graag voorop!
Koude-warmte-opslag
Wij gebruiken een koude-warmte-opslag. In de zomer wordt de warmte in het grondwater opgeslagen, zodat deze in de winter gebruikt kan worden. In de winter koelt het grondwater af. Deze gebruiken we vervolgens in de zomer om te koelen.
Zowel in de zomer als winter wordt er grondwater als opslag van energie gebruikt. Op deze manier worden er minder fossiele brandstoffen verbruikt en is er minder CO2 uitstoot.
Natuurgrasproject
In samenwerking met Staatsbosbeheer, waterschap AA en Maas en Van der Linden techniek heeft Verbruggen Paddestoelen gekeken naar de mogelijkheid om het maaisel van natuurgras te gebruiken voor het maken van substraat.
De prijs van stro is de afgelopen jaren gestegen, mede door de schaarste. Om deze reden is er door Verbruggen Paddestoelen gekeken naar een alternatief. Uiteraard moet dit ook biologisch materiaal zijn, moet het ruim voldoende omvang hebben en binnen Nederland verkrijgbaar zijn.
Verbruggen Paddestoelen vond goede partners in Staatsbosbeheer en Waterschap AA en Maas. Staatsbosbeheer heeft in Nederland grote natuurgebieden in beheer. Het gras in deze natuurgebieden moet regelmatig worden gemaaid en er was geen goede bestemming voor het maaisel.
Natuurgras heeft ruim voldoende omvang om substraat op grotere schaal te kunnen produceren, het is relatief dichtbij verkrijgbaar, de percelen die hiervoor gebruikt worden, zijn SKAL-gecertificeerd én het is 100% zeker biologisch materiaal. Om van het natuurmaaisel ook daadwerkelijk substraat te kunnen maken, moest er een productieproces van het substraat op basis van vooral natuurmaaisel ontwikkeld worden. Tot nu toe waren de testen met het natuurgras als substraat nog niet toereikend, maar we blijven kijken naar de mogelijkheden!
Oesterzwam verwerkt in een sappige hamburger
Naast de mogelijkheden om steeds innovatiever te worden in het produceren van oesterzwammen, zijn er op dit moment partners die met de ontwikkeling bezig zijn met een combinatie van vlees en oesterzwam. Hoewel het heerlijk is om een stuk vlees te eten, is de trend er naar minder vlees te consumeren. Met een heerlijke smaakbeleving een hamburger eten die slechts voor de helft bestaat uit vlees en de andere helft uit oesterzwam, daar zal in de toekomst een groeiende markt voor zijn.