“Duurzaamheid en circulariteit zitten in ons DNA”
Verbruggen Paddestoelen BV exploiteert meerdere teeltlocaties. Duurzaamheid is een belangrijk aspect in haar bedrijfsvoering. Op het gebied van biologische teelt is het bedrijf een absolute voorloper in de branche. Al ruim 30 jaar worden er biologische oesterzwammen en overige paddenstoelen zoals Shiitake geteeld. Het unieke van ons teeltproces is circulariteit, de laatste jaren actueel, maar bij Verbruggen al ruim 30 jaar vanzelfsprekend. Waarom wij ons bedrijf duurzaam en circulair vinden wordt onderstaande nader toegelicht:
Oesterzwammen teelt
De oesterzwam is sterk in opmars in zowel Nederland als de landen om ons heen. De oesterzwam is namelijk een bijzonder product dat inspeelt op de eiwittransitie. De toenemende consumenteninteresse komt voornamelijk door de gezonde eigenschappen van de oesterzwam. Het vitamine D gehalte is uniek. Maar ook bevatten ze bijvoorbeeld bèta-glucanen en lovastatine, belangrijk voor een gezond immuunsysteem en cholesterolgehalte. De producten worden veel gebruikt in blend producten, waar een gedeelte van het vlees wordt vervangen door paddenstoelen, bijvoorbeeld 50/50 hamburgers. Het substraat waarop de oesterzwammen groeien is volledig plantaardig.
Energie
Op het gebied van stroomopwekking is het bedrijf middels de toepassing van zonnepanelen >100% zelfvoorzienend. Op de bedrijven wordt gebruik gemaakt van geavanceerde klimaatsystemen en monitoring, dit met het doel om ons gas en stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken.
Biologische teeltwijze
Het bedrijf is SKAL gecertificeerd en middels een track en trace systeem en een analyseprotocol wordt geborgd dat de gebruikte grondstoffen van biologische oorsprong zijn.
Natuurbeheer
Op de landbouwpercelen wordt op biologische wijze Sylphie (zonnekroon) en Miscanthus (Olifantsgras) geteeld. Na de oogst wordt van deze gewassen substraat gemaakt waarop de oesterzwammen groeien. Met name Sylphie heeft een grote aantrekkingskracht op bijen, op dit gebied wordt samengewerkt met een imker uit de regio. Beide gewassen staan er bovendien om bekend dat ze veel koolstof binden in de bodem, dit is positief voor de beoogde CO2 reductie.
Circulariteit
Het unieke van het teeltproces is dat er behoudens folie van de pakketten geen afval vrijkomt bij de teelt van oesterzwammen. Het ‘voetje’ van de oesterzwam wordt verwerkt voor vleesvervangers en andere toepassingen. Het substraat aan het einde van de teelt wordt opgewaardeerd naar nieuw substraat.
Samenwerking Waterschap Aa & Maas
Reeds jaren is er een samenwerking met het waterschap betreffende de afname van natuurgras uit ecologische verbindingszones. Het geoogste natuurgras van de verbindingszones wordt na de oogst opgeslagen en vervolgens verwerkt tot substraat. Na jaren van onderzoek en aanpassingen is het mogelijk om dit gras duurzaam op te waarderen tot een geschikte grondstof voor de productie van oesterzwammen.
Innovatie en ketenpartners
Er wordt met meerdere kennisinstellingen samengewerkt, zoals de WUR Wageningen, Inagro (België) en HAS Den Bosch. In 2022 hebben 4 studenten van de HAS een onderzoek gedaan op het gebied van circulaire grondstoffen, de conclusies hiervan worden direct toegepast in onze bedrijfsvoering.
Ambassadeur voor de sector
Op het gebied van teelt en innovatie is de eigenaar John Verbruggen een absolute voorloper in de sector. Vanuit de gehele wereld heeft John contacten en continu zijn er binnen het bedrijf projecten om de productie nog verder te optimaliseren en verduurzamen.
Verbruggen Paddestoelen BV behoort tot de absolute voorlopers op het gebied van circulariteit en duurzaamheid, een bedrijf wat toekomstbestendig is en waar innovatie centraal staat!